Mijn tips voor het plannen van een wereldreis

Traveladdict

Ben jij bezig met het plannen van je wereldreis? Dan ken je the struggle. Je moet zoveel beslissingen nemen. Waar ga ik naartoe? Hoelang ga ik weg? Enz, enz. Lees in dit artikel mijn tips en ervaringen voor het plannen van een wereldreis en hopelijk maakt dit het plannen van je droomreis iets eenvoudiger.

1. Budget is everything

Reizen kost natuurlijk geld. Daar kom je gewoon niet omheen. Je hebt de kosten van je vliegtickets, overnachtingen, eten, openbaar vervoer, tripjes en natuurlijk moet je een paar souveniertjes kopen. Niet teveel, want hier heb je echt niet genoeg ruimte voor in je backpack. De vraag is natuurlijk hoeveel geld kan je uitgeven. Moet je nog even doorsparen of ga je onderweg werken?  Wanneer je weet hoe hoog je budget is, kan je verdergaan met het plannen van je droomreis.

2. Bereken een dagbudget

Wanneer je googled op reiservaringen van andere backpackers kan je een schatting maken van een dagbudget. Dit is natuurlijk per land verschillend. Zo kan je in Azië leven van minder dan 30 euro per dag. In Amerika kan dit al makkelijk oplopen tot maar liefst 50 euro, zo niet meer. Kijk voor het maken van een schatting bijvoorbeeld naar de gemiddelde prijs van overnachtingen, vervoer en eten. Maak de schatting wel ruim, want het kost allemaal vaak net iets meer dan je denkt. Dit heeft mij heel erg geholpen om te kijken of mijn wereldreis financieel überhaupt mogelijk was.

3. Maak lijstjes

Het plannen van een wereldreis kan nogal duizelen. Vaak heb je zoveel plekken op je lijstje staan om te bezoeken. Helaas is het niet realistisch om je hele bucketlist in een keer af te strepen. Je moet natuurlijk kunnen blijven dagdromen over je volgende droombestemming. Begin daarom met het maken van een lijst met de plekken die je wilt bezoeken. Besluit daarna welke plekken je echt, echt wilt zien en plan hieromheen je reis.

4. Plan een logische reis

Op deze manier bespaar je namelijk weer kosten. Wanneer landen die je gaat bezoeken dicht bij elkaar liggen, scheelt dit weer in de reiskosten. Probeer bijvoorbeeld niet van Vietnam naar Thailand te gaan, maar bezoek tussendoor ook Cambodja. Elke keer een vliegticket kopen kan prijzig zijn en met een minivan kan je in Azië super voordelig van stad naar stad reizen.

5. Houd rekening met het klimaat

Bij het plannen van mijn wereldreis wilden ik en mijn bestie rond oktober misschien naar Alaska gaan. Nadat we een eerste afspraak bij Kilroy hadden gehad, dachten we hier wel anders over. Het is dan namelijk voor het grootste deel van de tijd donker met kans op meters sneeuw. Haha mijn hemel, helemaal niet over nagedacht. Check dus altijd welke periodes je beter kan vermijden, zodat je niet terecht komt in sneeuwstormen, tropische regenbuien of misschien wel een orkaanseizoen.

6. Probeer het hoogseizoen te vermijden

Het is misschien lastig om hieromheen te plannen, maar deze tip kan je uiteindelijk veel geld schelen. Vervoer en overnachtingen zijn buiten het toeristenseizoen altijd een stuk voordeliger en vaak ook nog eens rustiger.

7. Doe wat jij wilt doen

Mensen kunnen vaak goedbedoelde adviezen geven over wat zij wel of niet leuk vonden om te zien. Mijn ervaring hierbij: neem dit advies voor lief. Als jij die ene vulkaan in Java echt wilt zien, laat je dan niet tegenhouden door iemand die een slechte ervaring had. Voor mij bleek dit uiteindelijk een van mijn hoogtepunten uit mijn reis door Indonesië te zijn.

8. Plan momenten van rust in

Wat ik echt heb geleerd van mijn wereldreis is dat het gewoon niet te doen is om non-stop te reizen, hoe leuk het ook is. Op een gegeven moment kan je mentaal al die nieuwe indrukken gewoon niet meer aan en was ik soms echt kapot. Zorg er dus voor dat je onderweg op een plek kan blijven hangen om extra te genieten van je omgeving, een duikje in de zee te nemen en om bij te schrijven in je reisdagboek.

9. Neem 2 creditcards mee

Hier spreek ik helaas uit ervaring. In ongeveer de 3de of 4de week werd ik door mijn moeder geappt over een belletje die zij had gehad van mijn bank. Mijn creditcard bleek te zijn geskimmed. Gelukkig had ik naast mijn Mastercard ook een Visa card, dus was het geen groot drama maar wel vervelend natuurlijk.

10. Check op tijd welke vaccinaties je nodig hebt

De ene vaccinatie kan je misschien een week van te voren halen, maar andere moet je soms minstens een maand voordat je weggaat halen. Kijk dus eerst even op de website van de GGD.

11. Boek je eerste overnachting

Je eerste vlucht zal wel een lange zijn. Als je aankomt heb je dan zeker weten een jetlag en wil je alleen maar in een bed ploffen. Zorg er daarom voor dat je niet hoeft na te denken en weet waar je naartoe gaat. Vaak kan je van te voren vervoer regelen vanaf het vliegveld, zodat er heerlijk relaxed een mannetje met je naam op een bord klaarstaat om je naar je hotelbedje te brengen.

12. Je paspoort!

Last but not least. Zorg ervoor dat je paspoort lang genoeg geldig is. Dit is vaak minimaal nog een half jaar. Echt iets om te vergeten, maar zeker iets wat je echt niet mag vergeten.

Ik hoop dat je iets aan deze tips hebt!

Love, Suus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s